Trekfestival: licht wandelen bij tegenwind

027_L1060886

Hagel en sneeuw, onweer wind en regen / deren ons niet. Wij kunnen er wel tegen / Lach er maar om en stap er flink doorheen / Als straks de zon eens scheen…

L1060830

Vooral bij flinke wind wilden de bezoekers van het Trekfestival ervaren hoe ze lichter kunnen lopen. Riemke duidt het uit.

L1060878

Deelnemers aan de workshop ‘Levensgedicht wandelen’ verdiepen zich in elkaars herinneringen.

Trekfestival: workshops ‘Lichter lopen’ en ‘Levensgedicht’

L1060809

Op het Waddenkwartier houden Ri & Ro tijdens het Trekfestival elk een workshop. Bij beide workshops heb je een unieke gelegenheid om te ervaren hoe je letterlijk of figuurlijk in het leven staat.

Bij de workshop ‘Lichter lopen’ van Riemke Cramer krijg je door grappige ervaringen het besef hoe je over de wereld loopt. Iedereen heeft zijn of haar eigen persoonlijke loop en dat moet ook vooral zo blijven. Maar dikwijls denkt zij (ze woont aan het Pieterpad): Ach, kon ik die voorbijganger maar even laten ervaren hoeveel lichter het kan.

Bij de workshop ‘Levensgedicht’ van Robertine Romeny ervaar je de geweldige kracht van herinneren. Als iemand je een herinnering vertelt en je luistert, verschijnt er iets van de persoonlijkheid. Alles krijgt kleur en diepte. Het is zo wonderlijk, we hebben het zelf ervaren. We hebben een wandeling uitgezet langs de verschillende leeftijdsfasen, gemarkeerd door wilgentakken. Hier vertel je elkaar een herinnering van die tijd. De luisteraar geeft een titel aan die herinnering en vice versa. Aan het eind van de wandeling heb je je eigen levensgedicht.

Hieronder lees je – met terugwerkende kracht – het verslag van de wording van deze workshops.

Het leven, niet de kaart

00Trek15Maart_4
Op de foto zie je de kaart voor de levensgedichtwandeling

Het pad wordt pad doordat ik erop loop
en ’t stap voor stap ontdek.
Verwacht niet in je leunstoel dat het pad vanzelf verschijnt.
Begin, beweeg, ga ergens heen en vind,
ook als bewegen slechts een houding vinden is.
Het innerlijk kompas wijst in de juiste richting:
bewegen blijkt geen zwerven zonder zin.
(Claire Blatchford)

Proefopstelling Trekfestival

naar de sterren

Trekfestival-Logo-RGB-05x05Nog meer voorbereidingen… Lenteweer in Lauwersoog, 8 maart. We hebben er zin in. Proeftakken op looppad uitgezet (0 tot 99 jaar). Grote stappen snel thuis.

Een nieuwsgierige wandelaar wilde wel als proefpersoon dienen. Op ons verzoek diepte hij uit zijn geheugen een herinnering op. Een indrukwekkend verhaal van toen hij kleuter was, 65 jaar geleden. Wij wisten er zo een titel aan te geven: ‘Toch gered’.

Wat bijzonder is het toch om de werking van het geheugen mee te maken. Dat belooft wat voor het Trekfestival. Daar zijn Ri & Ro te vinden achter MEER Lauwersoog.

L1060784

L1060789

Voorbereiding Trekfestival: workshop Lichter lopen

20150214_131318

Trekfestival-Logo-RGB-05x05Hallo wandelaars en andere lopers. In de zomer zie ik dagelijks vanuit mijn raam talloze mensen voorbij lopen sjouwen, dansen, slepen etc. Ik woon namelijk aan het Pieterpad. Iedereen heeft zijn of haar eigen persoonlijke loop en dat moet ook vooral zo blijven. Maar dikwijls denk ik: Ach, kon ik die voorbijganger maar even laten ervaren hoeveel lichter het kan. Daarom geeft Riemke Cramer tijdens het Trekfestival een vrolijke workshop onder de naam ‘Lichter over de aarde lopen’.

Je kunt ons vinden achter het containercafé het MEER bij Lauwersoog. Daar is een landje met tent en een mooie route van wilgenstokken. Hier vinden onze workshops plaats in het kader van het TREKfestival. Misschien kunnen we zelfs wat van trekvogels leren: steltlopers, waad-eenden en strandlopers! Kan jouw gang over de wereld wat meer strandloper-achtig zijn? Of wat meer wadend? Of nog heel anders om het leven lichter te maken?

 

Voorbereiding Trekfestival: workshop Levensgedicht

Voorbereidingen

Trekfestival-Logo-RGB-05x05Voor de workshop ‘Ontdek je eigen trekvlucht: terug en vooruit’ maken we van deze wilgentakken markeringsposten. Zij staan langs een pad als bakens voor bepaalde leeftijden. Bij elke post vertellen de deelnemers elkaar herinneringen en bij de laatste post een toekomstfantasie. Op magische wijze maken we hiervan tenslotte ieders eigen levenslied of levensgedicht. Deze workshop wordt gegeven door Robertine Romeny.

Trekfestival 2015

Rondom het Lauwersmeer wordt op 27, 28 en 29 maart het Trekfestival gehouden. Waan je een trekvogel en bezoek alle broedplaatsen.
Ri & Ro doen mee en zijn te vinden bij ’t MEER Lauwersoog.Kom naar hun workshops buiten in de natuur.
Ro: Ontdek je eigen trekvlucht: terug en vooruit
Ri: Ontdek je bewegingscadans en loop lichter
Kijk voor het programma en alle activiteiten op: Trekfestival.nl

00Trek-poster